مقالات

آشنایی با گیربکس صنعتی و عملکرد و کاربرد های آن

کاربرد و عملکرد انواع گیربکس صنعتی

گیربکس صنعتی چیست؟

گیربکس صنعتی یک سیستم محصور است که انرژی مکانیکی را به یک واحد انتقال دور ، انتقال می دهد. این سیستم به طور متغیر در هر طراحی میزان سرعت و گشتاور چرخش را افزایش یا کاهش می دهد. در ادامه به توضیحات بیشتری در این باره می پردازیم.

گیربکس های صنعتی با گیربکس های استاندارد متفاوت هستند ، زیرا برای بیشتر پروژه ها به یک عمر طولانی و پایدار و ضریب ایمنی نیاز دارد. برای کنترل سرعت و گشتاور و تبدیل عملکردی آن ، یک گیربکس نیروی مکانیکی را به یک ابزار حرکت منتقل می کند. برخلاف گیربکس هایی که بر پایه ی جرم عمل میکنند ، می توانند در یک دوره طولانی چندین کار را با سرعت بسیار بالا انجام دهند.

عملکرد گیربکس های صنعتی

گیربکس کاهنده دور سرعت که به عنوان یک مبدل گشتاور یا گیربکس دور کم کن نیز معرفی می شود، برای کاهش سرعت خروجی موتور استفاده می شود. گیربکس های کاهنده در ساخت مانند یک قطار دنده بین موتور و ماشین آلات بسیار ساده هستند.

بنابراین، انتخاب گیربکس کاهنده دور مناسب برای خرید یک جنبه ضروری در استفاده از آنها است. یافتن بهترین کاهش دهنده ی دور برای اطمینان از عملکرد بسیار تاثیر گذار و مهم است.

در گیربکس های چند طبقه، طبقه بندی بر اساس کاهش دور انجام میگیرد و تغییرات تیپ ها طبقه ها بر اساس نسبت دور صورت میگیرد. روش کاهش دور به این صورت است که در یک طبقه دور کاهش می یابد و به طبقه ی بعدی منتقل می شود.

انواع گیربکس های صنعتی

پس از انقلاب صنعتی در کشور ایران رفته رفته استفاده از گیربکس صنعتی در کشور رواج یافت. افزایش درخواست گیربکس ها از سمت صنایع مختلف نظر متخصصان و سرمایه گذاران را به تولید این کالای صنعتی در کشور جلب کرد.

سهولت در تهیه و ارتباط مستقیم با تولید کنندگان موتور گیربکس صنعتی از مزایایی است که صنعتگران و مصرف کنندگان را به سمت خرید این کالا می کشاند.

اخیرا به دلیل مشکلات مختلف در واردات گیربکس خارجی مصرف گیربکس های ساخت کشور ایران افزایش یافت. اما تنها دلیل یا مزیت استفاده از موتور گیربکس های داخلی این نیست!

در شهرهای مختلف نظیر اصفهان ، تبریز و… کارخانجات این عرصه در حال فعالیت می باشند.

این کالا با طراحی های مختلفی نظیر خورشیدی ، حلزونی ، شافت مستقیم یا هلیکال و… در بازار عرضه شده است که توضیح مختصری در مورد پرمصرف ترین آنها را برای شما خواهیم داد.

گیربکس حلزونی و کتابی

در اکثر دستگاه های صنایع برای انتقال قدرت و حرکت، گیربکس های حلزونی کاربردهای گسترده ای دارد.

این گیربکس ها به دلیل مصرف زیاد در کاربری های کوچک پرفروش ترین نوع تولیدات داخل این کالا می باشد. لازم به ذکر است که این طراحی حلزونی در بسیاری از صنایع بزرگ نیز کاربرد دارد.

گیربکس حلزونی دارای یک ماردون متصل به شفت و یک چرخدنده از نوع حلزونی است که به هم متصل می شوند و عمل کاهش دور را بسیار نرم انجام می دهند.

برند های مختلفی در زمینه تولید گیربکس های حلزونی در داخل کشور فعالیت میکنند. نامی ترین برند این کالا “سهند” می باشد. این شرکت به دلیل تنوع بسیار بالا و رزومه قابل اعتماد محصولات خود اولین نامی است که به ذهن درخواست کنندگان میرسد.

شرکت های دیگر از جمله شاکرین صنعت سپاهان ، توانکار و… از جمله شرکت های تولیدکننده میباشند.

گیربکس خورشیدی

موتور گیربکس های خورشیدی دارای طراحی و نحوه کار منحصر به فردی هستند. چرخ دنده های خارجی در اطراف یک چرخ دنده خورشیدی می چرخند.  چرخ دنده مرکزی که نیرو را از موتور محرک دریافت میکند چرخدنده های خارجی را به حرکت در می آورد.

در اطراف چرخ دنده های بیرونی یک چرخ دنده وجود دارد که این مجموعه را در کنار هم نگه می دارد. تعداد دندانه های هر چرخدنده باید دقیق باشد تا گیربکس به درستی کار کند.

چرخ دنده ی مرکزی که به آن چرخ دنده ورودی نیز گفته میشود، گشتاور را به چرخدنده های اطراف خود منتقل می کند. به طور معمول تعداد چرخ دنده های خارجی قابل طراحی دور آن 2 یا بیشتر است.

برای بهترین حالت چگالی گشتاور میتوان روی این گیربکس حساب کرد! گشتاور بالا در پایین ترین فضای اشغالی از ویژگی های مهم آن است. همچنین مقاومت دنده ها نسبت به سایر چرخ دنده های گیربکس ها بیشتر است و باعث می شود گشتاور بالا را منتقل کند.

گیربکس هلیکال

گیربکس هلیکال را میتوان در میان پرفروش های انواع گیربکس صنعتی قرار داد. این گیربکس به دلیل طراحی شافت ورودی و خروجی در یک راستا، گاهی با نام گیربکس شافت مستقیم شناخته می شود.

از لحاظ طراحی داخلی، گیربکس های صنعتی هلیکال دارای انواع متنوعی است.

استفاده از چرخ دنده ها برای کاهش دور ورودی به صورت یک تا 4 طبقه یا استیج صورت گرفته است. ورودی و خروجی این گیربکس شامل فلنج b5 با هالو شافت و شافت است.

یکی از ویژگی‌هایی که گیربکس‌های هلیکال به شما ارئه می‌دهند راندمان بالای آنهاست؛ به صورتی که اگر از برند معتبری محصول مورد نظرتان را خریداری کنید، به سادگی می‌توانید تا 80 درصد راندمان بگیرید.

کاربرد اجزای اصلی موتور گیربکس صنعتی

گیربکس های صنعتی دارای اجزای مختلفی هستند که هر کدام دارای وظیفه ی منحصر به فرد خود است.

کاربرد اجزای اصلی موتور گیربکس صنعتی

شافت اصلی

این شافت است که با سرعت محرک ورودی کار می کند. با استفاده از چرخ دنده قدرت را از شافت محرک ورودی متحمل می شود.

با توجه به نسبت دنده در مقایسه با شافت خود با سرعت و گشتاور مختلفی کار می کند.

چرخ دنده

طراحی آنها در گیربکس به صورت حلزونی ، خورشیدی و… صورت میگیرد.

از چرخ دنده ها برای انتقال نیرو از یک شافت به شافت دیگر استفاده می شود.
میزان گشتاور منتقل شده از طریق چرخ دنده به تعداد دندانه ها و اندازه دنده بستگی دارد.
هرچه نسبت دنده و گشتاور بالاتر باشد ، شتاب و سرعت کمتر می شود.
تمام چرخ دنده ها روی شافت های مربوطه خود ثابت هستند ، به جز چرخ دنده های شافت اصلی. آنها می توانند در امتداد شافت به هر دو جهت بچرخند.

بلبرینگ

هر زمان که حرکت چرخشی در گیربکس ایجاد می شود ، بلبرینگ ها برای پشتیبانی از قسمت های چرخاننده و کاهش اصطکاک مورد نیاز هستند.

در گیربکس ، هم چرخ دنده و هم شافت اصلی توسط بلبرینگ پشتیبانی می شوند.

طرح داخلی موتور گیربکس صنعتی

درباره ابوالفضل توکلی

من به عنوان مدیر وبسایت شهباز موتور، از سال 1400 در زمینه فروش کالاهای صنعتی فعالیت می کنم و علاقه مند به فرآیندهای تولید و توسعه محصولات صنعتی هستم.

نوشته های مشابه

نظر یا درخواست شما

در صورت درج اطلاعات خصوصی شما مانند شماره تلفن و ایمیل توسط ما مشاهده می شود، و برای عموم فیلتر خواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *