گیربکس صنعتی به صورت کلی وسیله انتقال نیروی تولید شده توسط موتور به چرخ دنده ها را بر عهده دارند؛ اما فرق گیربکسهای هلیکال این است که دارای طراحی سخت تر و مقاومتری نسبت به گیربکسهای معمولی هستند و چرخ دهندههای با کیفیتتری دارند.
نحوه نصب گیربکس هلیکال نیز میتواند هم به صورت عمودی و هم به صورت افقی باشد که روی هر سطحی قرار میگیرند و به سادگی و از طریق چرخدنده ها، انواع زنجیر صنعتی، انواع کوپلینگ و حتی کوپل مستقیم کار انتقال قدرت و نیرو به چرخ دنده ها را انجام داده و باعث حرکت میگردند.
گیربکسهای قدیمی علاوه بر اینکه صرفاً از دو سرعت پشتیبانی میکرند، دارای صدای زیادی بودند ؛ اما این گیربکس، کاربرد بالایی در سیستمهای انتقال نیرو دارند و معمولاً دورهای آنان بالاتر بوده و مزایای زیادی نسبت به دندههای ساده به شما ارائه میدهند.
در گیربکسهای هلیکال هر زمان که دور موتور کاهش پیدا کند، گشتاور گیربکس در قسمت خروجی افزایش پیدا کرده و در نهایت میتوانید با سرعت بیشتری به حرکت ادامه دهد.
ویژگی های گیربکس هلیکال چیست؟
اگر در زمینه مکانیکی تجربه داشته باشید و یا حداقل با اجزای مختلف گیربکس حلزونی کار کرده باشید، قطعاً میدانید که در طراحی آنان صرفاً از یک نوع چرخ دنده استفاده میشود و در تمامی دورها، شما از نوعی مشخص و ثابت از انان بهره خواهید برد.
اما در گیربکس های هلیکال این موضوع صادق نیست؛ در طراحی آنان اجزای تشکیل دهنده کاملاً متغیر و مختلف بوده و براساس نوع نیاز شما و دور تنظیم شده، از دو چرخ دنده عمود بر هم استفاده خواهد شد.
این موضوع باعث میشود که گشتاور بسیار بهتر از قبل انتقال پیدا کند و از طرفی دیگر، گشتاور ورودی میتواند به صورت 90 درجه تغییر پیدا کند.
یکی از مزایایی که گیربکس هلیکال نسبت به سایر طراحی ها دارد نحوه قرار گیری محورهای آن است؛ در این گیر بکس برخلاف نوع حلزونی آن دو محور بر یکدیگر عمود هستند اما در نوع اول از چرخ دندههای ساده استفاده شده و در نوع دوم چرخ دنده پینیون دیده میشود که مرغوبتر بوده و راندمان دریافتی شما را افزایش میدهد.
گیربکس هلیکال را به چه موتورهایی میتوانیم متصل کنیم؟
اگر الکترو موتور مورد نظر شما توانی بین 0.35 تا 55 کیلووات دارند، به سادگی میتوانید از گیربکس هلیکال استفاده کنید. علاوه بر اینها، میتوانید آن را به انواع هیدرو موتور نیز متصل کنید.
الکتروگیربکس های هلیکال روی پایه به صورت افقی و عمودی و در توان های مختلف و به در خواست مشتریان به دو صورت گیربکس تک و یا الکترو گیربکس تولید میشود.
گیربکس هلیکال یکی از پر فروش ترین و پرمصرف ترین گیربکس ها برای کارهای سنگین و بدون استپ به شمار میروند.
از دیگر مزایا می توان به خدمات پس از فروش، طیف گسترده ، ارتعاش کم، مقاومت در برابر حرارت ،راندمان بالا و غیره اشاره کرد.
به صورت کلی نسبت به نوع حلزونی دارای مقاومت و قدرت بالاتری بوده و میتوانند کارایی و راندمان بیشتری برای شما داشته باشند.
شایان ذکر است که هنگام اتصال گیربکس به الکتروموتور، لازم است مشخصات فنی گیربکس مورد نظر را بدانید تا موتور متناسب با ویژگی های محصول را به آن متصل کنید. جهت اطمینان خاطر از مشخصات فنی این گیربکس، محاسبه نست تبدیل، گشتاور و دور خروجی گیربکس هلیکال را به درستی و با فرمول های مختص خودشان انجام دهید.
عملکرد چرخ دنده الکتروگیربکس هلیکال
دلیل عملکرد مناسب چرخ دنده هلیکال در زاویه دندانه آن است. همین زاویه دندانه به نسبت عرض معادل و مدول مشابه در چرخ دندههای معمولی باعث پتانسیل انتقال نیروی بیشتری میشود. درعینحال شاهد ساییدگی کمتر به دلیل توزیع نیرو بین چندین دندانه هستیم.
راز کلیدی این پتانسیل درگیر شدن چند دندانه در چرخ دنده هلیکال است. بازه زاویه دندانهها در چرخدنده هلیکال بین ۱۵ تا ۳۵ درجه است.
البته یک نوع تقسیم بندی گیربکس های هلیکال را به شیوه انتقال نیرو در آنها باز میگردد. در حقیقت مکانیزم این طراحی از گیربکس صنعتی نیرو را به محورهای موازی یا به اجزای غیر موازی انتقال میدهند.
توضیحات کامل در مورد چرخ دنده های هلیکال و عملکرد آنها را در مقاله چرخدنده های مارپیچ یا هلیکال، قابل مشاهده است.
انواع گیربکس هلیکال
این نوع گیربکس معمولاً در دو طرح مختلف به نام فلنج دار و بدون فلنچ و پایه دار تولید میشود که هر فردی میتواند براساس نیازی که دارد، نسخه مورد نظرش را خریداری کند.