مقالات

الکتروموتور چیست؟

الکتروموتور چیست؟

الکتروموتور یا دینام، به موتور های الکتریکی ای گفته می شود که وظیفه تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی را برعهده دارند.

در کل، در خیلی از جاها و در بسیاری از وسایل صنعتی که نیاز به حرکت و ایجاد نیروی حرکتی از برق وجود دارد، نقش الکتروموتور ها پررنگ می شود.

مجموعه شهباز موتور در این بخش قصد دارد به بررسی انواع موتور الکتریکی، اجزا و عملکرد آن بپردازد. پس حتما ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.

انواع الکتروموتور کدام اند؟

طبق آنچه که در مقاله انواع الکتروموتور اشاره شده است، الکتروموتور ها بطور کلی شامل دو دسته کلی موتور های الکتریکی DC و AC می شوند.

علاوه بر تقسیم بندی گفته شده، دسته دیگری از الکتروموتور ها نیز وجود دارند که نسبت به دو نوع قبلی متفاوت تر هستند و به آنها، الکتروموتور های خاص گفته می شود.

در ادامه، هرکدام از انواع الکتروموتور را بررسی می کنیم.

 تفاوت الکتروموتور AC و DC

الکتروموتور DC

الکتروموتور DC یا جریان مستقیم، در واقع به الکتروموتوری گفته می شود که از طریق جریان برق راه اندازی می شود.

الکتروموتور جریان مستقیم جزو محبوب ترین انواع الکتروموتور است و همانطور که از نامش پیداست، از طریق جریان مستقیم کار می کند.

نحوه عملکرد الکتروموتور DC به این شکل است که پس از دریافت انرژی الکتریکی، در استاتور موجود در الکتروموتور یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود. از طرفی، روتور الکتروموتور بدلیل میدان مغناطیسی ای که توسط استاتور ایجاد می شود، به حرکت در می آید.

مهم ترین ویژگی این الکتروموتور ها این است که به نسبت اندازه ای که دارند، گشتاور بسیار بالایی ایجاد می کنند.

جالب است بدانید الکتروموتور DC هم خودش با توجه به نوع سیم پیچی ای که دارد، به انواع: الکتروموتور سری، موازی، PMDC، خود تحریک و ترکیبی تقسیم می شود.

انواع الکتروموتور dc: الکتروموتور سری، الکتروموتور موازی، الکتروموتور compound یا فشرده، الکتروموتور pmdc و الکتروموتور خود تحریک

الکتروموتور سری

در الکتروموتور های سری، سیم پیچ آرمیچر و میدان بصورت سری به هم متصل اند. این الکتروموتور ها گشتاور راه اندازی بالایی دارند و سرعت در آنها متغیر است. از مهم ترین کاربرد های آنها نیز میتوان در سیستم های بالابر و قطار ها اشاره کرد.

الکتروموتور شنت یا موازی

در الکتروموتور شنت یا موازی، نحوه اتصال سیم پیچ آرمیچر و میدان بصورت موازی است. الکتروموتور های موازی، سرعت ثابت و قابل کنترلی دارند و در ماشین های ابزار و کاربرد های نسبتا سبک استفاده می شوند.

الکتروموتور PMDC

الکتروموتور PMDC یا همان الکتروموتور مغناطیس دائم به الکتروموتور هایی گفته می شود که دارای یک آهنربای دائم هستند.

برای اینکه این الکتروموتور کار کند به یک میدان مغناطیسی نیاز دارد که توسط همین آهنربای دائمی که داخل موتور هست ایجاد می شود.

الکتروموتور خود تحریک

الکتروموتور خود تحریک یا تحریک مستقیم به الکتروموتوری گفته می شود که استاتور و روتور، به منابع جداگانه متصل بوده و بصورت مستقل باشند.

در الکتروموتورهای خود تحریک، استاتور و روتور به منابع جداگانه ولتاژ متصل اند و برای شروع کار، به دیگری وابسته نیستند.

الکتروموتور ترکیبی یا مرکب

الکتروموتور ترکیبی یا مرکب هم به آن دسته از الکتروموتور هایی گفته می شود که یک ترکیب از ویژگی ها و خصوصیات الکتروموتور های سری و موازی را با همدیگر دارند.

الکتروموتور های مرکب در یکسری کاربرد های خاص که به سرعت و گشتاور متغیر نیاز دارند، استفاده می شوند.

الکتروموتور AC

الکتروموتور AC یا جریان متناوب هم مثل نوع قبلی، از دو قسمت اصلی استاتور و روتور تشکیل شده است؛ بطوریکه استاتور، بخش ثابت و روتور بخش متحرک آن است.

الکتروموتور AC برای اینکه بتواند روتور را به حرکت در بیاورد و حرکت چرخشی داشته باشد، به یک جریان متناوب به عنوان منبع انرژی خودش نیاز دارد. در این موتور های الکتریکی، با دستکاری کردن فرکانس جریان متناوب میتوان سرعت  گشتاو خروجی موتور AC  را تایین کرد.

موتور ac یا موتور جریان متناوب و طراحی داخلی موتور ac

الکتروموتور AC در مصارف مختلف خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند و بطور کلی به دو دسته کلی الکتروموتور های سنکرون و آسنکرون یا القایی تقسیم می شوند.

الکتروموتور سنکرون

الکتروموتور های سنکرون دارای سرعت چرخش ثابتی هستند و سرعت آنها با فرکانس منبع تغذیه هماهنگ است.

این الکتروموتور ها در یکسری کاربرد های دقیق صنعتی که به دقت بالایی در سرعت چرخش نیاز است، مثل ژنراتورها، استفاده می شوند.

الکتروموتور آسنکرون (القایی)

الکتروموتور آسنکرون در دونوع تک فاز و سه فاز موجود است که نوع سه فاز آن، گشتاور بسیار بالاتری را منتقل می کند.

الکتروموتور القایی تک فاز بیشتر در کاربرد های کوچک و خانگی استفاده می شود در حالیکه کاربرد الکتروموتور آسنکرون یا القایی سه فاز، در صنایع و دستگاه ها و ابزارآلات سنگین و صنعتی است.

موتور سنکرون و موتور آسنکرون یا موتور القایی

الکتروموتور های خاص

همانطور که پیش تر نیز اشاره شد، الکتروموتور های خاص آن دسته از الکتروموتور هایی هستند که در هیچ یک از دسته های الکتروموتو های AC و DC جا نمی گیرند.

در ادامه به بیان برخی از پرکاربرد ترین انواع الکتروموتور های خاص می پردازیم.

الکتروموتور بدون جاروبک

در این الکتروموتور های خاص، بدلیل عدم وجود جاروبک، دارای اصطکاک کمتر و کارایی بالاتری هستند.

همچنین، نبودن جاروبک در این الکتروموتور ها باعث می شود که سایش در این موتور های الکتریکی به حداقل برسد و عمر و ماندگاری دستگاه طولانی تر شود.

بعلاوه، این الکتروموتور ها نویز و حرارت نسبتا کمی تولید می کنند. از آنجایی که الکتروموتور بدون جاروبک معمولا مصرف انرژی پایین، وزن نسبتا کم و کارایی مطلوبی دارد، در یکسری از پهپاد ها و هواپیماها، خودروهای برقی و هیبریدی قابل استفاده است.

الکتروموتور خطی

الکتروموتور های خطی برعکس موتور های الکتریکی چرخشی، حرکت خطی ایجاد می کنند. الکتروموتور های خطی بخاطر طراحی خاصی که دارند، کنترل حرکت بسیار دقیقی داشته و برای کاربرد های دقیق استفاده می شوند.

موتور الکتریکی خطی در ابتدای حرکت، گشتاور نسبتا بالایی ایجاد می کند. از الکتروموتور خطی می شود در کاربرد های مختلفی مثل سیستم های رباتیک و سیستم هایی که نیاز به حرکت دقیق خطی دارند استفاده کرد.

الکتروموتور پله ای یا استپر موتور

موتور پله ای یا استپر موتور در اصل یک موتور DC بدون جاروبک است که چرخش کامل روتور در یک دور را به تعدادی پله یا همان استپ تقسیم می کند.

این الکتروموتور ها با استفاده از پالس های الکتریکی، بصورت مرحله ای و پله ای کار می کنند. ویژگی مهم آنها نیز، کنترل دقیق زاویه چرخش و موقعیت است.

الکتروموتور سروو

الکتروموتور سروو موتور، در دو نوع چرخشی (دورانی) و خطی (مستقیم) وجود دارد. این الکتروموتور به شکل سه فاز است و با منبع تغذیه AC و DC کار می کند. الکتروموتور های سروو در سرعت های بالا نیز با گشتاور بسیار بالایی کار میکنند.

برای کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید همه انواع الکتروموتور های خاص را در تصویر زیر مشاهده کنید.

انواع الکتروموتورهای خاص: استپر موتور، سروو موتور، موتور یونیورسال، موتور رلوکتانسی، موتور ریپالسیونی، موتور دالاندر، موتور خطی، موتور هیسترزیس و موتور بدون جاروبک

اجزا الکتروموتور

الکتروموتورها دارای یکسری اجزا اصلی و کلیدی هستند. البته، بسته به نوع، اجزای الکتروموتور می تواند متفاوت باشد.

در ادامه به بررسی اجزا تشکیل دهنده کلی الکتروموتورها پرداخته می شود:

اجزا الکتروموتور یا دینام

استاتور

استاتور ها یکی از اجزای مهم و ثابت در الکتروموتور ها هستند و از یکسری سیم پیچ ها تشکیل شدند. این سیم پیچ ها با عبور جریان الکتریکی، یک میدان مغناطیسی ایجاد می کنند که باعث می شود روتور شروع به حرکت کند.

روتور

روتور مهم ترین بخش متحرک در الکتروموتور است که در درون استاتور قرار دارد و با میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط استاتور، شروع به چرخیدن می کند. مهم ترین وظیفه روتور این است که نیروی مکانیکی برای چرخاندن شافت را تامین کند.

سیم پیچ ها

الکتروموتور ها دارای یکسری سیم پیچ ها هستند که به دور یک قسمت نگهدارنده محکم و مغناطیسی پیچیده می شوند. این کار به آنها کمک می کند تا هنگام کارکردن جریان برق، قطب های مغناطیسی را تشکیل بدهند.

بلبرینگ ها

بلبرینگ ها نیز بخش دیگری در الکتروموتور ها هستند که برای چرخش شافت و کاهش اصطکاک بین قطعات الکتروموتور استفاده می شوند. محل قرارگیری بلبرینگ ها نیز در درون محفظه الکتروموتور است.

فریم الکتروموتور

فریم یا بدنه الکتروموتور شامل پوسته ای است که از اجزای داخلی موتور حفاظت می‌کند. این بخش در اصل، وظیفه ایجاد استحکام و محافظت از موتور در برابر عوامل محیطی را بر عهده دارد.

کموتاتور

کموتاتور یا کمیوتاتور، در اصل مکانیزمی است که برای تعویض ورودی در موتور های الکتریکی DC استفاده می شود. کموتاتور در اصل یک بخش اختصاصی در الکتروموتور های DC به شمار می آید.

این بخش در واقع یک قطعه‌ گردان است که به آرمیچر متصل است و جریان الکتریکی را در سیم پیج ها تغییر می‌دهد. هدف و وظیفه این بخش در الکتروموتور، ایجاد گشتاور ثابت است.

براش ها

براش ها قطعاتی از جنس کربن هستند که بر روی کموتاتور تاثیر می گذارند و وظیفه انتقال جریان الکتریکی را بر عهده دارند.

خازن

در بعضی از موتور های AC، مثل موتور های تک فاز، از خازن ها برای بهبود عملکرد و ایجاد گشتاور مورد نیاز استفاده می شود.

این بخش در موتور های الکتریکی DC یافت نمی شود و تنها در برخی از موتور های AC از خازن استفاده می کنند.

نحوه عملکرد الکتروموتور

تا اینجای کار، با انواع الکتروموتور و اجزای تشکیل دهنده آنها آشنا شدید. در ادامه قصد داریم به بررسی نحوه عملکرد الکتروموتور یا دینام بپردازیم تا درک بهتری از این موتور الکتریکی پیدا کنیم.

در ابتدا و برای شروع کار الکتروموتور، نیاز است که یک میدان مغناطیسی ایجاد شود. در موتورهای AC، جریان متناوب از طریق سیم پیچ های استاتور عبور کرده و یک میدان مغناطیسی دوار ایجاد می کند.

در حالیکه در موتور های DC، جریان مستقیم از طریق سیم پیچ های موجود در استاتور عبور کرده و یک میدان مغناطیسی ثابت ایجاد می کند.

بعد از آن، میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط استاتور بر روتور تاثیر می گذارد و باعث چرخش روتور می شود.

پس از این فرآیند ها، حالا نوبت به تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی می رسد که این کار از طریق تعامل بین میدان های مغناطیسی ایجاد می شود.

در ویدیوی زیر، نحوه عملکرد الکتروموتور به خوبی بیان شده است:

کاربرد و موارد استفاده از الکتروموتور

همانطور که حدس می زنید، الکتروموتور در اکثر صنایع به عنوان یک منبع انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. در کل، در اکثر جاهایی که نیاز به تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی باشد، الکتروموتورها میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.

در ادامه به بررسی برخی از مهم ترین کاربرد ها و موارد استفاده از الکتروموتورها اشاره می شود.

  • یکی از کاربرد های دینام یا الکتروموتور، در استفاده های روزمره و لوازم خانگی است. دستگاه هایی مثل کولر، یخچال، ماشین لباسشویی، جاروبرقی و ... برای شروع عملکرد خودشان به یک منبع نیرو مثل الکتروموتور نیاز دارند.
  • در صنایع و کارخانجات نیز از الکتروموتور ها برای به حرکت در آوردن ماشین آلات صنعتی استفاده می شود.
  • از دیگر موارد استفاده از الکتروموتورها، در یکسری سیستم های حمل و نقل عمومی مثل قطار هاست. الکتروموتور در این سیستم ها باعث به حرکت در آمدن وسایل نقلیه می شود.
  • کاربرد دیگر دینام یا موتور الکتریکی، در صنایع خودروسازی است. این الکتروموتور ها در خودروهای برقی و هیبریدی کمک می کنند که چرخ ها به حرکت در بیایند. همچنین، در یکسری دیگر از قسمت های خودرو مثل پمپ های سوخت و سیستم های تهویه نیز کاربرد دارند.

نکات خرید الکتروموتور

به دلیل تنوع زیادی که در انواع و کاربرد های الکتروموتور وجود دارد، خرید الکتروموتور مناسب و کاربردی، نیاز به دقت و بررسی زیادی دارد.

یکی از مهم ترین نکاتی که هنگام خرید الکتروموتور باید به آن دقت شود، نوع الکتروموتوری است که قصد خرید آن را دارید.

مثلا الکتروموتور های DC به دلیل اندازه کوچکی که دارند، معمولا برای کاربرد های روزمره و ساده ای که به تنظیم سرعت کمتری نیاز دارد استفاده می شوند، در حالیکه موتور های الکتریکی AC معمولا در کاربرد هایی که نیازمند گشتاور و دقت بالایی هستند مورد استفاده قرار می گیرند. پس هنگام خرید الکتروموتور، حتما باید این موارد را در نظر بگیرید.

مورد مهم دیگر، توان و قدرت الکتروموتور و میزان گشتاور و سرعت مورد نیاز است که در خرید الکتروموتور باید به آن توجه شود.

مجموعه شهباز موتور با سالها سابقه در زمینه فروش انواع کالاهای صنعتی، اینجاست تا شما را در انتخاب و خرید بهترین الکتروموتور متناسب با نیازتان یاری کند.

سوالات خود در رابطه با این مقاله را می توانید از طریق ثبت نظر برای ما ارسال کنید. کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود.

2 دیدگاه در “الکتروموتور چیست؟

  1. امیر گفت:

    آیا امکان چپ گرد و راست گرد کردن الکتروموتور با تغییر جای مثبت و منفی برق مستقیم وجود دارد؟

    1. پشتیبانی شهباز موتور گفت:

      بله؛ به طور کلی، برای تغییر جهت چرخش موتور های DC، شما می‌توانید از یک کلید دو حالته استفاده کنید که با جابجا کردن پایه های مثبت و منفی ورودی به موتور، جهت جریان را معکوس کند. به این ترتیب موتور به صورت چپ گرد یا راست گرد می‌چرخد.

نظر یا درخواست شما

در صورت درج اطلاعات خصوصی شما مانند شماره تلفن و ایمیل توسط ما مشاهده می شود، و برای عموم فیلتر خواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *