مقالات

چرخدنده ساده چیست؟ | کاربردها، مزایا و معایب

چرخ دنده ساده چیست

در میان انواع چرخ دنده ها، چرخ دنده ساده از قدیم تا به امروز در میان پر کاربردترین چرخ دنده ها دیده شده است. از آنجایی که همه ما می‌دانیم چرخ دنده یکی از اصلی ترین قطعات وسایل چرخشی است؛ میخواهیم به توضیحات مهم و کلیدی در رابطه با چرخ دنده ساده بپردازیم.

همانطور که از نام این چرخ دنده پیدا است، ساختار ساده ای دارد اما امروزه به دلیل تنوع بالا در چرخ دنده ها و کاربردهای ویژه آنها، از این چرخ دنده کمتر استفاده می شود. البته این نکته به آن معنا نیست که دیگر استفاده از چرخ دنده ساده معنایی ندارد، بلکه منظور استفاده رایج از آن است که این روزها جایگزین زیادی برای آن یافته اند.

چرخ دنده ساده چیست؟

چرخ دنده ساده یک قطعه صنعتی است که به دلیل شکل ظاهری که دارد در خانواده چرخ دنده استوانه ای قرار می گیرد. این چرخ دنده در عین حال که ساختار ساده ای دارد اما بسیار پر کاربرد است.

وظیفه چرخ دنده های ساده مانند انواع چرخ دنده های دیگر، انتقال حرکت، قدرت، گشتاور و همچنین کنترل سرعت است.

طراحی ساده آنها به گونه ای است که کاملا مستقیم و موازی هستند و در اطراف بدنه خود دندانه هایی با فاصله یکسان دارند. این چرخ دنده ها بر روی یک شافت قرار می گیرند و به دو دسته داخلی و خارجی تبدیل می شوند. چرخ دنده هایی که بیرون از سیلندر قرار دارند را چرخ دنده خارجی و چرخ دنده هایی که درون سیلندر هستند را چرخ دنده داخلی می نامند.

جالب است بدانید که چرخ دنده های خارجی این قابلیت را دارند که هم به چرخ دنده های داخلی و هم چرخ دنده های خارجی چفت شوند. بنابراین معمولا مشکل دشواری در نصب و راه‌اندازی آن به وجود نمی آید.

انواع چرخ دنده ساده

چرخ دنده ساده در کجا استفاده می شود؟

چرخ دنده های معمولی وظیفه انتقال نیرو بین دو محور را دارد. در این صورت قابلیت افزایش سرعت و چند برابر کردن گشتاور را خواهد داشت.

در نتیجه همه این موارد کنترل بهتری در راستای سیستم های موقعیت یابی خواهد داشت و نتیجه می گیریم کاربرد چرخ دنده های ساده در ماشین آلاتی که به انتقال نیرو، با این شرایط نیاز دارند، دیده می شود.

اگر بخواهیم به چند مورد از کاربردهای صنعتی آن بپردازیم به موارد زیر می توان اشاره کرد:

  • سیستم های نوار نقاله
  • پمپ های دنده ای
  • کاهش سرعت در ماشین آلات صنعتی
  • موتور سیستم های حمل و نقل

مزایا و معایب چرخ دنده ساده

چرخ دنده های ساده دارای مزایا و معایبی هستند که در صورتی که قصد خرید آن را دارید، لازم است از آنها مطلع باشید. در ادامه به ویژگی های شاخص چرخ دنده های ساده در قالب مزایا و معایب آن اشاره کرده ایم.

مزایا

به دلیل ساختار ساده ای که چرخ دنده های ساده برخوردار هستند، دقت بیشتری در روند ساخت و تولید آن گذاشته می شود. این امر باعث شده تا چرخ دنده های ساده خرابی کمتری داشته باشند و در وسایلی که ساختار پیچیده ای ندارند به خوبی رخ بنمایند.

همچنین از لحاظ سایز و ابعاد چرخ دنده ساده، بسیار جمع و جور هستند و فضای زیادی را اشغال نخواهند کرد. این امر باعث شده تا حتی در کم‌ترین فضای ممکن هم قابل نصب باشند.

ساز و کار حرکتی چرخ دنده ساده به گونه ای است که برای کاهش سرعت و افزایش گشتاور بهترین گزینه بوده است و این مزیت در چرخ دنده های ساده را می توان در دستگاه هایی مانند دستگاه خردکن سنگ آهن دید.

مزایای چرخ دنده سادهاز دیگر مزایای چرخ دنده های ساده می توان به قیمت کم و به طور کلی مقرون به صرفه بودن آن اشاره کرد. این چرخ دنده علی رغم قطعات دیگری که در مجاورت با آن قرار دارند، محال است دچار سر خوردگی شود. علاوه بر این ها مقاومت بالایی که دارند احتمال شکستگی های جزئی و کلی را کاهش می بخشد.

اصولا چرخ دنده های ساده به این ویژگی بارز معروف هستند که به دلیل دقت بالایی که دارند، افزایش و کاهش سرعت را در مقداری معین و ثابت انجام می دهند و هیچ نیرویی در جهت محور ایجاد نخواهند کرد.

همچنین در چرخ دنده های ساده تلفات نیرو به حداقل می رسد و با وجود انتقال نیروی زیاد، مشکلی در جهت هدر رفت نیرو به وجود نمی آید.

معایب

چرخ دنده ساده در کنار مزایای زیادی که دارد، دارای عیوب کوچکی نیز است.

یکی از معایب چرخ دنده ساده صدای بلندی است که در هنگام درگیری دنده ها ایجاد می شود. دلیل تولید این صدا مربوط به زمانی می شود که دندانه ها با هم یکدیگر درگیر می شوند و با فشار زیادی به یکدیگر ضربه وارد می کنند که این ضربه منجر به تولید صدای بلند و نویز خواهد شد.

چرخ دنده های ساده در مقایسه با سایر چرخ دنده ها در هنگام چرخش، در هر لحظه یک دندانه را درگیر می کنند. البته لازم به ذکر است که این یک عیب محسوب نمی شود و با توجه نیاز شما متغیر خواهد بود؛ اما یکی از مشخصه های چرخ دنده ساده است که دانستن آن خالی از لطف نیست.

در صورتی که نیاز دارید نسبت به نیاز خود چرخ دنده های دیگر را نیز بسنجید، بهتر است در زمینه انواع چرخ دنده ها اطلاعات بیشتری کسب کنید. همچنین لازم است بدانید مشاوران متخصص فروشگاه اینترنتی شهباز موتور همواره در راستای خریدی مطمئن آماده خدمت رسانی به شما هستند.

تفاوت چرخ دنده ساده و مارپیچ

در رابطه با تفاوت میان چرخ دنده ساده و چرخ دنده مارپیچ سوالات زیادی یه وجود می آید؛ همانطور که در مقاله چرخ دنده مارپیچ نیز اشاره کردیم میان این دو چرخ دنده محبوب تفاوت هایی وجود دارد.

برای مثال اصلی ترین و مهم ترین تفاوت در ساختار و ظاهر آنها به چشم می خورد.

با وجود کاربردهای زیادی که در چرخ دنده ساده وجود دارد، استحکام و قدرت آن در مقابل چرخ دنده های مارپیچ (دابل هلیکال، کرانویل پینیون و...) قابل قیاس نیست.

استفاده از چرخ دنده های ساده برای مصارف سنگین مانند انواع گیربکس صنعتی، الکتروموتور ها و مواردی از این قبیل پیشنهاد نمی شود چرا که با توجه به محاسبات چرخ دنده های ساده قدرت آنها برای این کار مناسب نبوده و چرخ دنده های مارپیچ پاسخگویی بهتری در مقابل انتقال نیروی الکتروموتور و دیگر قطعات صنعتی دارند.

همچنین لازم است بدانید در چرخ دنده ساده، چرخ دنده ها تنها به یک شافت متصل می شوند اما در چرخ دنده های مارپیچ گاها پیش می آید که هر چرخ دنده به یک شافت مستقل متصل شده باشد.
تفاوت چرخ دنده ساده و چرخ دنده مارپیچ

جمع بندی

به طور معمول چرخ دنده ها عضو مهمی در کالاهای صنعتی هستند؛ به همین خاطر انتخاب درست و مناسب آن امری بسیار حیاتی است. امیدواریم از مطالب این مقاله بهره برده باشید. تجربه خود را در رابطه با استفاده از چرخ دنده های ساده با ما به اشتراک بگذارید.

3 دیدگاه در “چرخدنده ساده چیست؟ | کاربردها، مزایا و معایب

  1. حمید طایفی گفت:

    سلام یک چرخدنده به قطر6.7 وعرص 2.5 هفده دندهیا هجده دنده میخواستم ممنون میشم راهنمایی کنید
    0913*****81

    1. مهدی گفت:

      از این نوع چرخ دنده فروش هم دارین؟

      1. پشتیبانی شهباز موتور گفت:

        درود دوست عزیز، فعلا موجود نیست

نظر یا درخواست شما

در صورت درج اطلاعات خصوصی شما مانند شماره تلفن و ایمیل توسط ما مشاهده می شود، و برای عموم فیلتر خواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *